در این روش هیدرومتالوژی به مراتب بیشتر از روش حرارتی است و عامل اصلی آن ناشی از کار در درجه حرارت پایین است. البته این نکته باید مدنظر قرار بگیرد که کار مواد اسیدی و بازی مستلزم رعایت بیشتر نکات ایمنی است. به طور کلی عملیات هیدرومتالوژی در درجه حرارت پایین انجام میگیرد. این امر با توجه به کاهش منابع انرژی در جهان و افزایش قیمت آن حایز اهمیت است. عامل خوردگی در هیدرو متالوژی کمتر از متالوژی حرارتی است که از علل اصلی آن میتوان کار در درجه حرارت پایین نام برد. که این امر خود موجب پایین اوردن سرعت واکنشهای خوردگی میشود در این روش از حلالهای اسیدی یا بازی برای حل کردن استفاده می شود و این امر مستلزم کاربرد تجهیزات مقاوم به خوردگی در برابر اسیدها و بازها (فولاد مخصوص، پلاستیک، مواد پلیمری و…) میباشد.
تنظیمات ویجت
در لیچینگ همزنی نسبت مایع یه جامد به عوامل مثل اندازه خوراک، نوع سنگ معدن، نوع حلال و میزان فلز در محلول کنترل میشود. افزایش و کاهش وانسیتر پالپ دارای معایبی است از جمله افزایش دانسیته پالپ موجب خوردگی دستگاهها و کاهش دانسیته موجب رقیق شدن محلول و در نتیجه افزایش هزینه عملیات فرآوری میشود. این روش بیشترین بازیابی در کمترین زمان و بیشترین سرمایهگذاری را در بین روشهای لیچینگ دارا میباشد. ابعاد خوراک در این روش (محصول آسیا)می باشد و معمولاً لیچینگ کنسانترهها سنگ معدنهای اکسیدی به کار میرود. همزدن پالپ در این روش به دو صورت هوایی و مکانیکی صورت میگیرد و اما در این روش معمولی بالا است و فشار پایین اتمسفر یا بالای اتمسفر نیز میتواند باشد و چگالی پالپ تا ۷۵% میرسد. این روش برای استخراج مس از سنگهای اکسیدی پرعیار بکار میرود (درصد مس در کلوخهها بایستی ازبیشتر۹۰% باشد).
کنسانتره معمولاً سپس به کارخانجات ذوب در دوردست فروخته میشود، اگرچه برخی از معادن بزرگ دارای کارخانههای ذوب در نزدیکی هستند. کنسانتره سولفید به طور معمول در کورههایی مانند کوره فلش Outokumpo یا Inco یا کوره ISASMELT برای تولید مس مات (پرداخت نشده) ذوب میشود، که برای تولید مس آند باید تبدیل و پالایش شود. به دلایل اقتصادی و زیستمحیطی، بسیاری از فراوردههای جانبی استخراج بازپرداخت می شوند. به عنوان مثال، گاز گوگرد دیاکسید بهدام افتاده و به اسید سولفوریک تبدیل میشود که میتواند در فرایند استخراج استفاده شود یا برای تولید کود بهکار گرفته شود. در آزمایش های بطری غلطان پس از زمان 56 ساعت میانگین بازیابی مس و آهن به ترتیب 75% و15% و میزان مصرف اسید 8/52 کیلوگرم بر تن تعیین شد. 4 ژانويه 2010 فرایند استخراج مس در این روش از کانه سولفیدی استفاده میشود.
- زیرا گازها و گردغبار ایجاد شده در حین استخراج و تولید مس اگر به صورت اصولی کنترل نشود میتواند صدمات جبرانناپذیری بر پیکر طبیعت وارد کند.
- حدود ۱۱۰ کیلومتر مربع آب برای استحصال یک تن کاتد مس مصرف میشود که البته بخش اعظم آن را بازیافت میکنند.
- تفاوت عمده بین این دو روش در ابعاد مادهمعدنی آمادهسازی کفی که ماده معدنی روی آن ریخته میشود و همچنین لیچینگ است.
- انتخاب روش لیچنگ بستگی به نوع، عیار سنگ معدن و شرایط معدن از نظر توپوگرافی و مسایل اقتصادی دارد مثلاً کانیهای سولفیدی به علت کند بودن سرعت انحلال آنها عمو ماً مناسب برای عملیات لیچینگ درجا دامپ و هیپ میباشند، ولی کانیهای مس با همه روشهای فوق قابل بازیابی هستند.
- هم¬چنین بر اساس پیش بینی های سازمان های معتبر بین المللی، تولید مس به روش هیدرومتالورژی در آینده روند صعودی داشته و تولید با استفاده از روش پیرومتالورژی به مرور کاهش می¬یابد.
درباسط فرآور پویا، متخصصان ما آماده ارئه هرگونه مشاوره در مورد خرید کنسانترههای مواد معدنی به شما هستند. چراکه داشتن آگاهی کافی و وجود راهنما در خرید انواع کنسانتره، به شما کمک میکند تا اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار بگیرد و این باعث میشود شما بتوانید یک انتخاب و خرید موفق داشته باشید. درمرحله بعدی در فرآیند تصفیه، اکسیداسیون مس مات مذاب، به منظور حذف آهن باقیمانده و سوزاندن محتوای سولفید به عنوان دی اکسید گوگرد است. محصول بدست آمده در این مرحله مس بلیستر(تاول زده) با خلوص 97 تا 99 درصد است است. اصطلاح مس بلیستر یا مس تاول زده از ایجاد حبابهای تولید شده توسط دی اکسید گوگرد بر روی سطح مس میآید.
آندها به تدریج خورده میشوند و به صورت یون +Cu2 در میآیند، یون ها وارد الکترولیت میشوند و روی سطح کاتد احیا میشوند. معادن مس در دنیا به دو صورت معدن روباز و معدن زیرزمینی وجود دارد که امروز %50 مس دنیا از معادن روباز استخراج می گردد. حدود ۱۱۰ کیلومتر مربع آب برای استحصال یک تن کاتد مس مصرف میشود که البته بخش اعظم آن را بازیافت میکنند.
ما به طور تخصصی اخبار آهن را در کمترین زمان ممکن به شما عزیزان ارائه می کنیم. از دیگر محصولات جانبی فرایند پیرومتالورژی میتوان به مولیبیدن، فرومولیبیدن و سولفور مولیبیدن اشاره کرد.
استفاده از اکسیژن در این روش، هم باعث کاهش سوخت مصرفی میشود و هم آسیب کمتری به محیطزیست وارد میکند؛ چراکه دیاکسید سولفوری که درنتیجه این فرآیند تولید میشود قابل جمعآوری برای تولید اسید سولفوریک در کارخانههای اسید است. البته مطالعات آزمایشگاهی و تکمیلی این بخش از سال ۱۳۸۰ آغاز شده و تا اواخر سال ۱۳۸۲ ادامه داشت. این پروژه در قالب طرح هیدرومتالورژی مجتمع مس سرچشمه شامل ۳ بخش معدن مس دره زار، بیوهیپ و کارخانه SX/EW میباشد (افتخار طراحی این کارخانه متعلق به کارشناسان شرکت صنایع مس ایران است).
فرآیند تولید سولفات مس سولفات مس کاربرد سولفات مس شرکت ریتکو شیمی-دیزما
در این روش (هیپ لیچینگ) ماده معدنی استخراج شده خرد شده و پس از نرمهگیری با دقت روی یک بستر ضد اسید و نفوذ ناپذیر قرار میگیرد. با توجه به عیار مادهمعدنی و مسائل اقتصادی دیگر باید میزان دقت روی بستر توده و نحوه دپوکردن سنگ معدن و نفوذپذیری ان صورت میگردد. و نکته دیگری که در روش دامپ به آن توجه کرد شیب دیواره است و با توجه به جنس سنگ و نسبت مواد ریز به درشت و میزان رس و رطوبت باید در حول گرفته شود که از حرکت مواد و یا ریزش دیواره جلوگیری کند.
بررسی مزایا و معایب روش هیدرومتالوژی
باکتری ها یکی از ساده ترین انواع موجودات زنده هستند که مهمترین پارامترهای تقسیم بندی آنها شامل شکل باکتری، مقاومت حرارتی باکتری و خودکفایی غذایی باکتری می واردات انواع ظروف خارجی مس باشند. به طور کلی باکتری ها از نظر شکل به سه دسته کلی باسیلی (میله ای)، کوکسی (کروی)، اسپریل (مارپیچی) تقسیم بندی می شوند. ضمناً از نظر مقاومت در مقابل حرارت، این موجودات را می توان به چهار دسته ساکروفیل ، مزوفیل، ترموفیل معتدل، ترموفیل مطلق دسته بندی نمود.
کنسانتره مس محصولی است که طی فرآیند خالص سازی سنگ مس به دست میآید و شرکتهای تولید کننده آن، این محصول را برای تولید مس استفاده میکنند. یکی از محصولاتی که ایران به کشورهای مختلف صادر میکند، کنسانتره مس است. روش ليچينگ خود به انواع مختلف شامل ليچينگ توده اي، ليچينگ درجا، ليچينگ با همزن، ليچينگ حوضچه اي و ليچينگ تحت فشار تقسيم مي گردد. در روش ليچينگ توده اي يا هيپ ليچينگ،كانسنگ به صورت توده اي در محلي انباشته شده و محلول حاوي عامل شيميايي از بالا بر روي آن ريخته ميشود تا در اثر جريان ثقل از ميان خلل و فرج موجود در توده كانسنگ عبور كرده و كاني مورد نظر را حل كند. در مورد كانسنگ مس، كانيهاي اصلي مسدار شامل كاني هاي اكسيدي (مانند مالاكيت يا كربنات مس و…..) و كاني هاي سولفيدي (مانند كالكوپيريت يا سولفيد مس و آهن و….) هستند. پس از تعیین محل و سطح مورد نظر باید برنامه زمانبندی شده عملیات با توجه به زمان لازم لییچینگ جهت دستیابی به حداکثر بازیابی مس محتوی سنگ معدن و همچنین با در نظر گرفتن جریان غلظت محلول لیچینگ و غلظت ثابت مس آن تهیه گردد.